Zdravotní sestra: Dceři jsem zdrávku zakázala, zkazila by si život

Jak se dnes žije zdravotním sestrám? Jde ještě stále o prestižní a lidsky či finančně ceněnou profesi? Chtěli byste, aby se vaše dítě tomuto povolání věnovalo? Odpověď nejspíš nebude tak úplně snadná. Za pocit, že jde o poslání a pomoc druhým, nájem nezaplatíte...

Pro české zdravotnictví jsou to kruciální otázky, které rozhodnou o jeho budoucnosti. Už dnes se totiž na některých místech kriticky nedostává lékařů nebo sester. Je práce ve zdravotnictví, ať už na úrovni zdravotních sester nebo lékařů, atraktivní? Dostane se lidem za roky studia a náročnou práci adekvátní odměny? Nebude jim bude nakonec kdekoli mimo tento obor lépe?

Odpovědi nejsou jednoznačné. Pro někoho jde skutečně o poslání, někdo s tímto pocitem začínal, ale po pár letech praxe ho zase ztratil. A u těch nejoddanějších ještě stále převažuje. Couvnout už ale nemají příliš kam, svoji profesi si už kdysi vybrali, mohou ji "jen" opustit a zkusit to od začátku v jiném oboru.

 

Nechci, aby dcera skončila vyčerpaná, vyhořelá a aby živořila

Možná nejlepším lakmusovým papírkem českého zdravotnictví je otázka, jestli byste dnes nechali svou dceru nebo syna věnovat se studiu medicíny a kariéře ve zdravotnictví. Chtěli byste z nich mít zdravotní sestru či lékaře?

Tuhle otázku "zvedla" na setkání Krizového štábu ve zlínské nemocnici jedna ze sester. A jednoznačně na ni odpověděla. „Když jsem před třiceti lety nastupovala na školu, zdravotní sestra bylo to celkem prestižní povolání. Své dceři jsem ale „zdrávku“ zakázala. Zkazila by si život. Za pár let by byla totálně vyčerpaná, vyhořelá a v podstatě by živořila," zhodnotila vlastní povolání tamní zdravotní sestra Hana Filimošinová.

„Zdravotní sestry zdravotnictví hromadně opouštějí. Pokud nebudou adekvátně ohodnoceny, tyto odchody se nezastaví. A sestra, která systém opustí, se do něj už nikdy nevrátí. Za mnohem lepší peníze získá zaměstnání, kde nebude ve stresu a jednou nohou v kriminále a po osmi hodinách půjde s čistou hlavou z práce domů,“ dodala.

 

Nemocnicím chybí i provozní personál. Jinde totiž platí líp

S nedostatkem personálu se potýkají v podstatě všechny nemocnice v zemi. Chybí zdravotní sestry, chybí lékaři, chybí dokonce i pomocný personál nemocnic, protože nezaměstnanost je mimořádně nízká a platy ve zdravotnictví nové posily nijak nelákají.

Na hlubokou personální krizi ve zdravotnictví - a to na všech úrovních - upozornila kampaň Proti kolapsu zdravotnictví, s níž vyrazil po českých krajích tzv. Krizový štáb. Štáb sdružuje čtrnáct organizací, které zastupují jak nemocnice, tak lékaře, sestry a dokonce i pacienty, zdravotně postižené či seniory. Kampaní upozorňuje na krizi ve zdravotnictví a žádá pro něj alespoň 9 % HDP české ekonomiky. Zatím je to necelých 7 %, přičemž jen evropský průměr je téměř 10 % HDP.

 

Staří lékaři odcházejí, novým chybí zkušenosti. Nemá je kdo předat

Podobná situace - jak se ukázalo na zlínském setkání Krizového štábu s politiky - panuje v tamní nemocnici i s lékaři. Personální krize má ale i další negativní dopady na kvalitu péče než je "jen" nedostatek pracovních sil.

Upozornila na to při zlínské debatě lékařka Marcela Henčlová, předsedkyně místní organizace Lékařského odborového klubu (LOK-SČL) , která pracuje na gynekologicko-porodnickém oddělení: „Starší lékaře, kteří postupně odcházejí do důchodu, nahrazuje nová generace lékařů, které bohužel nemá kdo vzdělávat a předávat zkušenosti. Starší a zkušení lékaři jsou naprosto přetížení, slouží neúměrné množství přesčasových hodin a pro vzdělávání mladých kolegů zkrátka nemají prostor.“

Na společné debatě za účasti hejtmana Jiřího Čunka se tamní lékaři a sestry shodli, že české zdravotnictví je skutečně v krizi, byť to ministr Adam Vojtěch popírá. „V momentě, kdy nemocnice omezuje počet lůžek z důvodu nedostatku personálu a posílá nedoléčené pacienty do péče sociálních služeb, nelze nemluvit o krizi ve zdravotnictví,“ okomentovala situaci Martina Hvozdenská, předsedkyně základní odborové organizace.

 

 

David Garkisch

Zdroj: Nasezdravotnictvi.cz