Charita protestuje: Babiš lže. Až budete chtít stonat doma, poznáte to

Domácí péče je služba pacientům, kteří nemusí ležet v nemocnici, ale doma přesto potřebují drobnou pomoc. Tato péče v Česku živoří, přestože šetří zdravotnictví obrovské náklady. Charita ČR se ozvala proti výrokům premiéra, který na ni zaútočil, a uvádí je na pravou míru.

Domácí péče v Česku už dlouhé roky skomírá. Čísla o tom mluví jasně - pojišťovny hradí jen 60 procent skutečných nákladů této služby. Je to, jako by zaměstnanec dostával skoro o polovinu nižší mzdu nebo firma účtovala zákazníkům jen polovinu svých nákladů.

Důsledky jsou zřejmé - nízké mzdy, které k této náročné práci nikoho nelákají. Zdravotní sestry, které docházejí pečovat o pacienty k nim domů, z této péče mizí. Ty zbývající jsou trvale přetížené a nezvládají přibírat nové pacienty, kteří musí stonat v nemocnicích, i když jsou tak pro celý systém mnohonásobně dražší.

 

Premiér Charitě vyčetl i to, že za ni mluví její ředitel

Charita ČR je mezi organizacemi, které lidem poskytují domácí péči, zdaleka největší. Pomáhá celé třetině domácích pacientů, což je zhruba 40 tisíc klientů a zaměstnává kolem třinácti stovek zdravotních sester.

Neúnosná situace donutila Charitu spojit se s dalšími dvěma organizacemi - Asociací domácí péče, Českou asociací sester a Sdružením majitelů a poskytovatelů domácí péče. Společně tak zastupují 95 procent veškeré domácí péče v Česku.

Jsou součástí tzv. Krizového štábu, který se pustil do boje za více peněz do zdravotnictví a s kampaní Proti kolapsu zdravotnictví právě objíždí česká města a nemocnice. Tak se i domácí péče dostala do konfliktu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a premiérem Andrejem Babišem. 

Premiér Babiš se na svém facebookovém profilu do Charity několikrát opřel. Napadl ji dokonce i kvůli tomu, že ji zastupuje její ředitel a shodou okolností zároveň náměstek hejtmana Moravskoslezské kraje Lukáš Curylo. Toho dokonce obvinil, že "chtěl pokoutně získat něco navíc". Kromě toho Babiš zpochybnil, že by domácí péče v Česku skomírala.

 

Charita: Jsme trpěliví, ale všechno má své meze

Charita ČR se proto ozvala a premiérovy výroky uvádí na pravou míru. Vysvětluje, že jsou nepravdivé, matoucí a zavádějící. "Ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha upozorňujeme od jeho nástupu do funkce na to, že domácí zdravotní péče živoří. Nízké a často navíc regulované platby od zdravotních pojišťoven mají za následek úbytek sester. Ty, které zatím zůstávají, jsou přetížené. Pacientů přibývá, a bylo by jich ještě mnohem víc, kdyby mohli z nemocnic odejít všichni, kteří již akutní péči nepotřebují. Jenomže není, kdo by se postaral," reagovala na premiérovy výroky Charita ČR.

"Sestry, často vysokoškolsky vzdělané  s letitou praxí v nemocnici i v terénu, dostávají mzdu o 15 tisíc nižší než jejich kolegyně v nemocnicích. Proto odcházejí, často i do skladů a supermarketů, kde dostanou víc. Je více než zarážející, že tento fakt nechce ministerstvo zdravotnictví slyšet, i když se v tomto směru snažíme vést déle než rok a půl řadu jednání. Jsme trpěliví, ale každá trpělivost má své meze. I sestry v domácí zdravotní péči mají nárok na spravedlivé odměňování," uvádí se v prohlášení Charity.

"Argumentace, že do zdravotnictví jde stále více peněz, je sice pravdivá, ale nikdo nezkoumá, kolik zdravotnictví skutečně potřebuje. V domácí péči prokazatelně chybí na příjmech od zdravotních pojišťoven 40 procent prostředků! To je jedna miliarda korun. Otázkou je, proč se ministerstvo brání toto navýšení průhledně zakotvit do úhradové vyhlášky," ohradila se Charita ČR. A připojila následující dementi premiérových slov:

 

Dementi nepravdivých prohlášení politiků kolem domácí zdravotní péče, Praha 17. září 2019 (Charita ČR)

Do sporů kolem financování domácí zdravotní péče vnášejí někteří politici opakovaně nepravdivé informace. Charita Česká republika proto několik z těch, které se objevily o víkendu, uvádí na pravou míru.

Ve víkendových zprávách se několikrát objevily nepravdivé či zkreslené informace o vývoji situace při vyjednávání mezi poskytovateli, odbory a vládou. Proto uvádíme, že Charita Česká republika spolu s Asociací domácí péče a sekcí domácí péče České asociace sester jsou tři největší organizace poskytující domácí zdravotní péči, které ještě se Sdružením majitelů a poskytovatelů domácí péče tvoří tzv. segment domácí péče. Ten vede vyjednávání se zdravotními pojišťovnami a s ministerstvem zdravotnictví. Společně zastupují dvě stě subjektů, což je více než 95 % všech poskytovatelů.

Existuje zde i nepatrná část poskytovatelů, tzv. Grémium managerů agentur domácí péče, kterému odevzdalo hlas k zastupování pouhých šest subjektů (oproti 198 hlasům ostatním). Těchto šest subjektů prohlašuje, že jsou s platbami za provedené výkony od zdravotních pojišťoven spokojeni. A právě tyto poskytovatele ministr Vojtěch a nově i premiér Babiš vydávají za většinovou část poskytovatelů. Zcela v rozporu s realitou.

 

Vybrané problematické výroky a jejich korekce

Výrok 1 (první část nepravdivá, druhá matoucí):

„Takže tyhle nemocnice reprezentují jen zlomek lůžek v republice. To samé udělala Charita ČR v segmentu domácí péče, za kterou mluví náměstek hejtmana Moravskoslezské kraje za KDU-ČSL! Taky člen štábu. Další, kdo chtěl pokoutně získat něco navíc.“ Facebookový profil Andreje Babiše, 15. září 2019 (tzv. Čau lidi)

Premiér naznačuje, že podle něho menšinový vyjednavač – Charita – zablokoval jednání, a znemožnil tím ostatním poskytovatelům domácí zdravotní péče podepsat dohodu se zdravotními pojišťovnami pro rok 2020.

Fakta:

Charita Česká republika tvoří asi třetinu segmentu domácí zdravotní péče a má i třetinu hlasů při jednáních. Společně s Asociací domácí péče, Českou asociací sester – sekcí domácí péče a Sdružením majitelů a poskytovatelů domácí péče však zastupujeme přes 90 % všech poskytovatelů domácí zdravotní péče. Ve svých požadavcích jsou uvedené subjekty jednotné a změnu ve financování požadují společně.

Fakt, že jednání s premiérem Babišem byl přítomen náměstek hejtmana MS kraje Lukáš Curylo, je zcela v pořádku, neboť je souběžně také ředitelem Charity Česká republika. Mluvil z pozice ředitele Charity, nikoli náměstka kraje. Uvedené tvrzení je proto matoucí. Co je pokoutního na hájení našich zájmů, není jasné.

 

Výrok 2 (zavádějící):

„Přitom mně přišly dva dopisy od Grémia managerů agentur domácí péče, ve kterých její zástupci velmi oceňuji spolupráci s ministrem Vojtěchem, s úhradovou vyhláškou souhlasí a odmítají aktivity krizového štábu!“ Facebookový profil Andreje Babiše, 15. září 2019 (tzv. Čau lidi)

Fakta: Jednotlivci nemohou určovat podmínky 90 % poskytovatelů!

Grémium managerů agentur domácí péče je velmi malý subjekt, má při vyjednávání pouze 6 hlasů. Jeho názor proto nemusí zcela vypovídat o potřebách většiny poskytovatelů služeb. Pro představu: Charita Česká republika má 70 hlasů, Asociace domácí péče 63 hlasy a Česká asociace sester 62 hlasy. Mimochodem, Grémium se vyjednávání s pojišťovnami neúčastnilo ani jednou.

 

David Garkisch

Zdroj: Nasezdravotnictvi.cz