Babiš s Vojtěchem ustupují tlaku. Uvolní pro zdravotnictví další miliardy

Krizový štáb zdravotníků, nemocnic a pacientů ve středu vyjednal s premiérem Babišem příslib několika dalších miliard korun do zdravotnictví. Premiér mluví o šesti miliardách z účtů zdravotních pojišťoven. Krizový štáb ale žádá miliard pětadvacet. Jednání budou pokračovat.

Setkání Krizového štábu s premiérem a ministrem zdravotnictví se odehrálo na Úřadu vlády a podle účastníků bylo hodně emotivní. Sám Andrej Babiš označil debatu za "zmatečnou", v čemž se koneckonců shodl i se zdravotníky. Ti totiž - jak se ukázalo - neměli od ministra Vojtěcha úhradovou vyhlášku, kterou podepsal a poslal vládě.

"Jednání nebylo jednoduché, Krizový štáb neměl k dispozici poslední verzi úhradové vyhlášky. A to přesto, že o ni žádal minulý týden ve čtvrtek ministra Vojtěcha," řekla novinářům předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Potvrdil to i premiér. "My chceme vést skutečně kvalifikovanou debatu. Dneska to nebylo možné, protože protistrana neměla ty podklady. Tak jsme se domluvili, že jakmile je dostanou, budeme jednat dál," potvrdil Andrej Babiš.

 

Babiš: Uvolit by se dalo asi šest miliard

Při setkání s premiérem a ministrem Vojtěchem vyšlo najevo, že ministr úhradovou vyhlášku částečně upravil a zdravotnictví několik miliard přidal. Do požadavků Krizového štábu ale stále schází 19 miliard.

Babiš připustil, že by z účtů zdravotních pojišťoven příští rok mohlo být uvolněno šest miliard. "Myslím si, že je určitě reálné uvolnit navíc nějaké peníze. Můžeme se bavit o nějaké částce šesti miliard, to je můj odhad. Ale musí to jít cíleně na zlepšení dostupnosti zdravotní péče," řekl novinářům po jednání premiér. Se zástupci zdravotních pojišťoven se kvůli tomu sejde v pátek.

 

Premiér připustil, že lékaři a sestry berou "strašně málo"

Premiérovi se zjevně současný rozruch kolem zdravotnictví nelíbí. "Odmítám to, že je naše zdravotnictví v krizi. Podpisové akce a vyvolávání nějaké hysterie není na místě," prohlásil Babiš s odkazem na kampaň Proti kolapsu zdravotnictví.

Zároveň ovšem připustil, to, co dosud ministerstvo zdravotnictví odmítalo - totiž že příjmy lékařů a sester neznamenají totéž, co platy, ale zahrnují i mnoho přesčasů, takže ve výsledku jsou skutečné mzdy a platy ve zdravotnictví opravdu nízké.

"Naši doktoři a sestřičky, hlavně v nemocnicích, pracují neskutečně obětavě a pracují strašně dlouho a pracují soboty, neděle. Někteří doktoři až 300 hodin za měsíc a neberou si ani dovolenou. Takže když mluvíme o jejich platu, tak to není plat, ale příjem. Někteří kolegové mi říkali, že tak doktorům vychází plat někde kolem 180 korun na hodinu. To není skutečně moc, to je strašně málo," přiznal Andrej Babiš.

 

Zdravotníci nevylučují další protesty. Dopadnout by měly na ministra

Tento posun ve vnímání situace českého zdravotnictví je asi jediným výraznějším výsledkem jednání s Krizovým štábem. Premiér nařídil Adamu Vojtěchovi, aby Krizovému štábu poskytl návrh úhradové vyhlášky a obě strany se dohodly, že budou znovu jednat. 

"Vyšlo najevo, že oproti našemu požadavku chybí v úhradách pro domácí péči již jen 600 milionů a pro sociální služby 300 milionů," přiblížila Dagmar Žitníková s tím, že o největší částce pro nemocnice se bude dál jednat. 

Zdravotníci proto ještě stále nevylučují protestní akce, ale nechtěli by, aby se dotkly pacientů. "My nechceme, aby se pacientům zhoršila péče kvůli nám, protože my za to nemůžeme. My jsme naopak celé roky ten deficitní systém drželi. Budeme muset hledat něco, aby to postihlo pana ministra a ne pacienty," řekl Martin Engel, šéf Lékařského odborového klubu.

V současné době v zemi běží kampaň Proti kolapsu zdravotnictví, během níž chtějí zdravotníci navštívit s petiční akcí a osvětovým programem nemocnice téměř ve všech krajích. Ve středu 11. září stál petiční stan a zároveň "Polní nemocnice" nedaleko Úřadu vlády na Klárově. Další den se přesune do Pelhřimova, pak Kolína a příští týden zdravotníci s kampaní navštíví západní a jižní Čechy.

David Garkisch

Zdroj: Nasezdravotnictvi.cz